Veelgestelde vragen

Heb je een vraag? Hieronder vind je de antwoorden op vragen die wij regelmatig krijgen over NAH (niet-aangeboren hersenletsel), of over ons aanbod. 

 

Door een val van de trap heeft mijn kind moeite met concentreren en gaat het minder goed op school. Kan Brein Support mij helpen?

We gaan graag met je in gesprek over de problemen die jouw kind tegenkomt op school en wat er na de val precies is veranderd in functioneren en gedrag. We kunnen jullie adviseren en ondersteunen, vooral als het gaat om onderwijs. Maar we denken ook graag met je mee over de manier waarop je kind functioneert in het dagelijks leven en binnen het gezin.

Welke vormen van ondersteuning biedt Brein Support op onderwijsgebied?

We bieden ambulante onderwijsondersteuning in het regulier onderwijs. Ook verzorgen we specifieke onderwijs- en trainingsprogramma’s op onze locatie in Arnhem.

Hoe ziet het onderwijs bij Brein Support eruit?

We bieden (dag)programma’s op maat aan. Tijdens zo’n dagprogramma kan je kind ook therapie krijgen bij Klimmendaal. Daarvoor is wel een indicatie voor revalidatie nodig.

Op welke niveaus geeft Brein Support onderwijs?

We bieden op meerdere niveaus onderwijs op maat in de theorievakken. Dit kan op vmbo- of op havo-niveau zijn, of juist gericht op mbo. Dit doen we in overleg met jou en je ouders. We bieden dus geen compleet theorieprogramma aan waarin alle vakken voorbijkomen.

Kun je een diploma halen in het onderwijs van Brein Support?

Nee, dit kan niet. Wél kun je via ons examen doen in een aantal vakken. Je behaalt dan een (erkend) IVIO-certificaat. Of je neemt via ons deel aan een staatsexamen van een specifiek vak.
Onze onderwijsprogramma’s zijn anders en breder ingericht dan een regulier theoretisch onderwijsprogramma. Je oefent bijvoorbeeld ook met plannen, gesprekken voeren, omgaan met werkdruk en dingen onthouden. 

Hoe wordt onderwijs binnen Brein Support gefinancierd?

Met een TLV-verklaring (toelaatbaarheidsverklaring) of toekenning van een onderwijsarrangement wordt deelname aan een onderwijsprogramma van Brein Support volledig vergoed. Dit is de makkelijkste weg. School kan deze verklaring of toekenning aanvragen via het Samenwerkingsverband (SWV) van de regio waar je woont. Vallen deze opties af, dan is het onderwijs te bekostigen vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of een Persoonsgebonden budget (Pgb). Ook is het mogelijk dat je met een vergoeding van letselschade de onderwijskosten betaalt.

Hoe is het vervoer naar de onderwijslocaties van Brein Support geregeld?

Met een toelaatbaarheidsverklaring (TLV) kom je in aanmerking voor leerlingvervoer. Dit vervoer kun je aanvragen bij de gemeente. Kom je hiervoor niet in aanmerking, dan kijken wij met de gemeente naar de mogelijkheden.
Sommige jongeren met NAH kunnen heel goed zelfstandig reizen.

Biedt Brein Support ook begeleiding thuis?

We kunnen ook jullie als gezin ondersteunen en begeleiden. Als jullie hier behoefte aan hebben (en/of als het nodig is), dan schakelen we een van onze samenwerkingspartners in. In de meeste gevallen is dit Zozijn. Maar het kan ook bijvoorbeeld Siza of PJG zijn, afhankelijk van waar jullie wonen.

Hoe meld ik mijn kind aan bij Brein Support?

In veel gevallen legt de school, het revalidatiecentrum, het ziekenhuis of een ambulant trajectcoach al het eerste contact met Brein Support. Je kunt ook zelf een mail sturen naar info@breinsupport.nl. We bellen of mailen je zo snel mogelijk terug.

Mijn kind heeft vermoedelijk hersenletsel. Kan Brein Support vaststellen of het om NAH gaat?

We kunnen een uitgebreid neuropsychologisch onderzoek (NPO) afnemen. Dat is een manier om de cognitieve functies te onderzoeken: wat gaat goed, wat gaat niet goed? Uiteindelijk is het aan een revalidatiearts en/of neuroloog om officieel een diagnose te stellen. We kunnen je daarnaar doorverwijzen.

Vragen voor ons?

Staat je vraag er niet tussen? Of wil je meer informatie? We helpen je graag verder.

Neem contact met ons op